Ereszcsatorna rendszer

Az ereszcsatorna rendszer (system) az épület tetőfedő rendszerének lényeges eleme. Ereszcsatornák, ereszcsatornák és kapcsolódó alkatrészek hálózatából áll, amelyek célja az esővíz összegyűjtése a tetőről és elvezetése az épület alapjától. Az ereszcsatorna-rendszer elsődleges célja, hogy megakadályozza az építmény és környezete vízkárosodását. Az alábbiakban egy tipikus ereszcsatorna rendszer legfontosabb összetevőit ismertetjük:

Ereszcsatornák

Az ereszcsatornák a tetővonal mentén futó vízszintes csatornák vagy vályúk. Ezek összegyűjtik a tetőről lefolyó esővizet, és a lefolyócsatornák felé vezetik. Az ereszcsatornák általában fémből, például alumíniumból, acélból vagy rézből készülnek, de lehetnek vinilből vagy más anyagokból is.

Lefolyók

Az ereszcsatornákhoz csatlakozó függőleges csövek, más néven lefolyócsövek vagy vezetők. Ezek vezetik le az összegyűjtött esővizet az ereszcsatornából, és az épület alapjától távolabbra irányítják. A lefolyók gyakran ugyanabból az anyagból készülnek, mint az ereszcsatornák, és lehetnek kerek vagy téglalap alakúak.

Ívek és hosszabbítások

Az ereszcsatorna-rendszerben kanyarokat és szögeket alakítanak ki, lehetővé téve, hogy az ereszcsatorna kanyarokban vagy akadályok között közlekedjen. Az ereszcsatornák aljára hosszabbítások is csatlakoztathatók, hogy a vizet még inkább elvezessék az épület alapjától és megakadályozzák az eróziót.

Végzáró sapkák és kifolyók

Az ereszcsatornák végeire végzáró sapkákat szerelnek, hogy lezárják azokat, és megakadályozzák a víz kiszökését. A kifolyók, más néven lefolyók vagy ereszcsatorna kifolyók az ereszcsatorna vályúiban lévő nyílások, amelyek lehetővé teszik, hogy a víz a tetőről az ereszcsatornákba folyjon.

Akasztók és konzolok

Az ereszcsatornák rögzítésére és alátámasztására a tetővonal mentén az akasztók vagy konzolok szolgálnak. Ezeket az ereszcsatornához vagy az épület egyéb szerkezeti elemeihez rögzítik. Az akasztók különböző stílusban készülnek, beleértve a tüskés és vasalt akasztókat, a hevederes akasztókat és a rejtett akasztókat.

Ereszcsatorna rendszer
Scroll to top