Milyen bort válasszak?

Az ember gyakorlással fejlesztheti a képességeit. Minden területen. Az ízlésünk is ilyen minta szerint bővíti a számára elfogadható és finom ízek tárházát. Ha hirtelen túlterheljük, akkor „izomláza” lesz és legközelebb elutasítja a fáradozást.

Fehér vagy rozé kezdésnek

Mivel általában elmondható, hogy a világosabb árnyalatú, sőt zöldes fehérborok és a rozéborok édesebbek, frissítőbbek és kevésbé megterhelőek az ízlelőbimbók számára, javasolt eleinte ezekből választani (a hazai Irsai Olivér, cserszegi fűszeres vagy muskotály kiváló belépő borok).

Gyümölcsösek, illatosabbak, barátságosak. Nem lehet velük mellélőni.

Alkalomhoz illőség

Nem mindegy, hogy saját részre, vagy másoknak választasz. Az sem, hogy a bort főzésre vagy a vacsorát kísérő italnak szánod. Íme néhány kérdés, ami segíthet:

Társaságba készülsz? Ha egy egész társaságnak választasz, akkor vigyél egy üveg fehér- és vörösbort is. Ne válassz különleges bort, maradj egy átlagos üvegnél (vigyél olyat, amit több pincétől is találsz a polcon).

A címke, mint segítség

A címkén számodra pont az a fontos, ami nem olyan feltűnő. A bor fantázianeve, a rajz vagy a betűtípus most nem érdekes.

Téged az üveg hátoldalán olvasható információk érdekelnek: az, hogy milyen illatokat és ízeket találsz az üvegben, a szőlőfajta, hogy később tudd, hogy mi tetszett (vagy éppen nem tetszett) és a térfogatszázalékban megadott alkoholmennyiség.

Nem minden az ár

Hozzászoktunk, hogy ár alapján ítéljük meg egy termék minőségét. Az engedményes borokra azért nem kell úgy tekinteni, mint a lejárt szavatosságú tejre. Szezon után sok bor engedményesen is megvásárolható – fehér- és rozéborok például melegben kapósabbak, így ősszel, amikor a kereskedő már az új szezonra készül, vagy mert új évjárat érkezik, az idei borokat le fogja értékelni.

 

 

 

Milyen bort válasszak?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Scroll to top